La teva empresa o activitat econòmica gaudeix de bona salut? Esbrina-ho i passa a l’acció. Els comptes de gestió.

Una vegada hem tancat l’any i ens donen els resultats de l’activitat econòmica, la majoria d’empresaris es centren en veure el resultat final que recull el compte de pèrdues i guanys, per així determinar quant ha de pagar en l’impost de societats o IRPF – o quant es pot estalviar – , però no solen parar a mirar-se el balanç de situació. En altres paraules, deixen de banda la salut general del pacient per centrar-se només en la forma.

En forces ocasions al reunir-me amb clients del despatx, he detectat com aquests em parlen sobre la facturació, les despeses, els sous i salaris del treballadors, les despeses de representació o fins i tot les amortitzacions, però casi cap o difícilment algú coneix el balanç de situació i tota la informació que aquest conté sobre la seva empresa o activitat econòmica.

La comptabilitat per partida doble es va inventar al S. XV i hem de ser conscients del gran avenç que va suposar, ja que quelcom tant senzill com que un ingrés implica un dret i una despesa una obligació, ha de portar a qualsevol empresari a analitzar amb deteniment la contrapartida de les seves operacions econòmiques.

Hi ha moltes ràtios que deriven dels comptes del balanç de situació que ens proporcionen informació molt útil per a prendre les decisions encertades i sobretot, a temps. Una ràtio és una raó o una fracció que posa en comparació dos magnituds. L’avantatge és que gràcies a aquests veiem el pes proporcional d’alguns valors respecte a tot el balanç i no només els valors absoluts, permetent-nos fer comparacions entre diferents anys, amb altre empreses del sector o fins i tot amb un valor objectiu o pressupost. Per citar-ne alguns exemples: restant l’actiu no corrent a la suma del patrimoni net i el passiu no corrent, ens resultarà el fons de maniobra. Si té un saldo positiu, vol dir que tenim una bona posició per fer front a necessitats de finançament a curt termini sense posar en perill la tresoreria de l’empresa. Si volguéssim incrementar el nostre fons de maniobra, podríem ara decidir si volem fer un augment de capital, vendre algun immobilitzat o optar per finançament a més llarg termini.

Pot ocórrer que l’empresa estigui en situació de fallida (el deute amb tercers és superior a la suma de l’actiu corrent i no corrent), però que una teòrica bona liquiditat ens digui el contrari en relació entre l’actiu corrent i el passiu corrent. La comparació de varies ràtios ens dissiparà els dubtes i podrem passar a l’acció.

Cada vegada amb més freqüència alguns clients em demanen analitzar els seus balanços per detectar possibles problemes, però el més important és que els empresaris tinguin la responsabilitat de conèixer i entendre el balanç de situació del seu negoci.

Anuncios

Acerca de Edgar Martín

Jurista especializado en derecho tributario y gestión fiscal. Desde nuestro blog queremos acercaros a este mundo tan enmarañado de los impuestos y haceros partícipes de todo cuanto nos puede afectar del día a día de éstos. Os animamos a participar y a proponernos temas que puedan ser interesantes para vosotros, y que a la vez disfrutéis leyendo y aprendiendo de nuestras entradas. Os prometo que no es tan aburrido como puede parecer. Podéis encontrarnos en las principales redes sociales. Toda la información en nuestra web www.tamariuconsulting.com
Esta entrada fue publicada en activitats econòmiques. Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s