Deducció per l´habitatge habitual en IRPF. Divorci i adjudicació de l´inmoble i l´hipoteca a un dels cònjuges

Bona tarda,

En aquesta entrada del Bloc, tractarem un tema bastant comú i la seva aplicació en Renda (IRPF) i com no entrar amb controvèrsia amb Hisenda i evitar-nos mal de caps.

És molt corrent, en cas de divorci o separació legal, que un dels cònjuges acabi adjudicant-se l´immoble que ja tenia en comú amb l´altre juntament amb el préstec hipotecari que hi ha pendent sobre aquest mateix immoble.

Aquest cas va ser tractat en la consulta vinculant de la Direcció General de Tributs número V1949/2013. Es tractava d´un matrimoni casat en regim a guanys, amb fills i amb un immoble que venia constituint el seu habitatge habitual, i del qual s´havien estat beneficiant de la corresponent deducció per habitatge habitual.

Al divorciar-se al 2012 se li adjudica a un dels cònjuges la part de l´altre, juntament amb l´hipoteca, convertint-se així en l´únic titular de l´immoble. Al produir-se l´adquisició per aquest dintre el 2012, la DGT esclareix que se li permetrà seguir-se deduint per la totalitat de les quantitats satisfetes segons la normativa i requisits de l´impost. Contràriament, i com afegeix la consulta, d´haver-se produït l´adquisició de la part de l´immoble al 2013, això implicaria perdre la deducció per habitatge habitual per aquelles quantitats corresponents a l´altre percentatge que s´havia adjudicat una vegada hi hagi sentencia sobre el divorci.

Recordem que amb efectes de l´1 de Gener de 2013, la Llei 16/2012, de 27 de Desembre, va suprimir l´apartat 1 del article 68 de la Llei d´IRPF, que regulava la deducció per inversió en habitatge habitual, tot i romandre un règim transitori recollit en  la Disposició Adicional 18ª per aquells que haguessin adquirit el seu habitatge abans del 1 de gener de 2013 o haguessin satisfet quantitats abans d´aquesta data destinades a la construcció de la mateixa.

Per tant, el fet d´adjudicar en el conveni de divorci l´immoble juntament amb  l´hipoteca a una dels cònjuges, i fent- ho a partir de l´1 de gener de 2013 (inclòs), no ens permetrà deduir-nos més en Renda per la part de l´immoble que adquirim del nostre ex-cònjuge, ja que aquesta adjudicació és entesa com una nova adquisició d´habitatge, i la data límit, és el 31/12/2013 a efectes de l´aplicació de la deducció en Renda.

Gràcies,

Edgar Martín

Anuncios

Acerca de Edgar Martín

Jurista especializado en derecho tributario y gestión fiscal. Desde nuestro blog queremos acercaros a este mundo tan enmarañado de los impuestos y haceros partícipes de todo cuanto nos puede afectar del día a día de éstos. Os animamos a participar y a proponernos temas que puedan ser interesantes para vosotros, y que a la vez disfrutéis leyendo y aprendiendo de nuestras entradas. Os prometo que no es tan aburrido como puede parecer. Podéis encontrarnos en las principales redes sociales. Toda la información en nuestra web www.tamariuconsulting.com
Esta entrada fue publicada en DEDUCCIÓN POR VIVIENDA HABITUAL, deducciones, divorcio, IRPF, RENTA 2014. Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s